Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου

You are here:

Ο Φαληρικός Όρμος έχει λειτουργήσει γεωγραφικά και ιστορικά, ως η ανοιχτή πύλη της Αθήνας προς τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό στο ΠΕΚΑ έχει περιληφθεί η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με την δημιουργία και ανάπτυξη ενός Μητροπολιτικού Πάρκου που θα προσφέρει ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, βελτιωμένη ποιότητα ζωής στους κάτοικους και στους επισκέπτες και ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής που εστιάζει στην αειφορία, και επιδιώκει να εξασφαλίσει διέξοδο της πόλης προς τη θάλασσα και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε ένα Μεσογειακό Τοπίο. Το έργο στοχεύει σε πολύπλευρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, σε συμβατότητα με τα υπό ανάπτυξη έργα στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη δημόσιων χώρων, στην δημιουργία χώρων πρασίνου και εγκαταστάσεων αναψυχής και στην εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου με βάση τις αρχές της νέας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας του New Bauhaus, δηλαδή τη Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Ειδικότερα οι δράσεις εστιάζουν  στην διασφάλιση της απρόσκοπτης και αρμονικής συνέχειας της πόλης, στη βέλτιστη σύνδεση της παράκτιας ζώνης με το υπερτοπικό δίκτυο, αλλά και στην  λειτουργική και αισθητική σύνδεση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου με το πάρκο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, την Καστέλα και τον Πειραιά. 

Πρόκειται για ένα έργο προσβάσιμο μέσω της ανάπτυξης ήπιων διαδρομών μεταφοράς, αισθητικά καλαίσθητο που χωροθετεί τις κεντρικές λειτουργίες της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο, ένα έργο βιώσιμο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και  μετριάζει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Παρακάτω ο ιστότοπος του Φαληρικού Όρμου:
www.falirikonpark.gov.gr

Παρουσίαση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής:
erga.attica.gov.gr