Κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας

Προτεραιότητα :

01 Ενεργειακή απόδοση, προώθηση ΑΠΕ και ενεργειακή υποδομή

Κωδικός Πρόσκλησης:

1.3.53.4

Κωδικός ΟΠΣ:

16005

Ειδικός Στόχος:

iii. Ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών συστημάτων, δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης εκτός του Διευρωπαϊκού Δικτύου Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε)

Γεωγραφική περιοχή:

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Έναρξη Υποβολής Προτάσεων:

20/03/2025

Λήξη Υποβολής Προτάσεων:

01/03/2026

Συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη:

69939600 €

Περιεχόμενο Πρόσκλησης

Μέσω της πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθεί το έργο επέκτασης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με έναν νέο κλάδο υψηλής πίεσης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Βασικό Σχεδιασμό του, το έργο περιλαμβάνει 156 χλμ. αγωγού υψηλής πίεσης,  εκ των οποίων:
Τμήμα αγωγού με μήκος 94 χλμ περίπου και διάμετρο 30ˮ, το οποίο θα ξεκινά από το βαλβιδοστάσιο στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει σε ένα νέο βαλβιδοστάσιο στα Κόμνηνα, βόρεια της Πτολεμαΐδας.
  • Κλάδος του αγωγού με μήκος 28,2 χλμ περίπου και διάμετρο 14ˮ για τη σύνδεση του αγωγού με έναν νέο Μετρητικό Σταθμό στην Καρδιά.
  • Κλάδος του αγωγού με μήκος 9,1 χλμ περίπου και διάμετρο 10ˮ για τη σύνδεση του αγωγού με τον Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό στο Άσπρος.
  • Κλάδος του αγωγού με μήκος 3,5 χλμ περίπου και διάμετρο 10ˮ για τη σύνδεση του αγωγού με τον Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό στον Πέρδικα.
  • Κλάδος του αγωγού με μήκος 21,3 χλμ περίπου και διάμετρο 10ˮ για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροιας και Νάουσας, καθώς και προβλέψεις για μελλοντικές επεκτάσεις.
Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης: (α) η κατασκευή του Μετρητικού Σταθμού της Καρδιάς με εκτιμώμενη δυναμικότητα 50.000 Nm3/h, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται το ενιαίο σύστημα τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, υποκαθιστώντας λιγνίτη που στην υφιστάμενη κατάσταση χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τη λειτουργία των δικτύων τηλεθέρμανσης της περιοχής και (β) τα απαραίτητα βαλβιδοστάσια για την τροφοδοσία άλλων καταναλωτών στην περιοχή.
Ο σχεδιασμός του προς χρηματοδότηση έργου εναρμονίζεται με τον εθνικό στόχο της ενεργειακής μετάβασης, καθώς η κατασκευή του θα επιτρέπει και τη μεταφορά υδρογόνου έως 100%, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου και ανανεώσιμων αερίων στην περιοχή, ενώ στα επιδιωκόμενα οφέλη του έργου περιλαμβάνεται και η σημαντική μείωση ΑτΘ μέσω της αντικατάστασης περισσότερο ρυπογόνων καυσίμων με φυσικό αέριο.​